mandag den 29. november 2010

Billede 6


Maler: Jens Søndergaard
Årstal: 1949
Mål: lm93cm. X 2m8, 5cm
Teknik: Olie pål ærred


Maleriet med bålet ved stranden skiller sig ikke meget ud af de andre Søndergaard malerier. Det er et typisk Søndergaard maling med mørke farver med havet som baggrund. Der er ikke komplementer farver ved siden af hinanden, men der er dog brugt lyse og mørke farver, som er lagt ved siden at hinanden, og det giver en effekt af at to stærke farver rammer hinanden, og det er noget af det første man får øje på, og det skaber næsten en streg mellem alle farveskiftene. F.eks. ser man damen med det hvide tøj, fordi at hun er så lys i forhold til det mørke maleri. Det der sker i maleriet er sikkert Sankt Hans. Det er fordi der er et bål ved stranden, og der er en flok mennesker rundt om den.
Personerne på maleriet er forskellige i forhold til deres farver, og der er store forskelle på deres størrelse, og det giver en rummelig effekt. Man kigger ned ad mod bålet og den store flok mennesker, og det betyder at man står oppe på en bakke.

Billede 11

Titel: Ingen titel

Kunstner: Jens Søndergaard

Årstal: 1950

Mål: 1,78m*1,98m


Billedets motiv forestiller 3 personer, som står og kigger ud over havet. Noget tyder på, at der sker noget ude på vandet.

Personerne står sammen i forgrunden af billedet. De er adskilt således, at der er 2 personer i højre side og 1 i venstre side. Mellem personerne kan vi se ud på det mørke hav, hvor der evt. er ved at ske en ulykke.

Temaet er i dette billede frygt, bekymring og uro.

Den primære farve i billedet er blå. Derudover er der også brugt brun/rød og grøn. De fleste af farverne er kolde og mørke, samtidig med at der falder et lysskær ned over ”ulykken”. De kolde og mørke farver kan symbolisere, at der er ved at ske noget dramatisk. Uroen i billedet kommer tydelig frem gennem farverne og menneskernes holdning. De ser forvirrede ud selv om vi ikke ser ansigtsudtryk.

Det er svært at placere i en kunsthistorisk periode. Mange af Jens Søndergaards billeder er inspireret af ekspressionismen(1905-1929), da de er malet i ekspressionistisk stil. Ekspressionismen var en opløsning af den klassiske kunst med harmoni og balance i forhold til størrelsesforhold, komposition og farveholdning. Kunsterne satte følelsen i centrum.

Ekspressionismen i dette billede kommer tydeligt frem ved følelsen. Man kan føle stemningen og sanse eventuelle lyde fra personerne i forgrunden eller fra ”ulykken”.

Jens Søndergaard (1895 – 1957) var en dansk maler, der bestemt brød alle skrevne og uskrevne regler om, hvordan man arbejder med farver og komposition.

Perioden i Søndergaard liv, da han malede netop dette billede er kendetegnet ved, at Søndergaards figurer er mere karakteriserede. Motivernes omdrejningspunkt var menneskeligt samvær, hvortil naturen var kulissen, og ikke selve scenen som tidligere.

Camilla L og Anne H

Søndergaard 8


Titel: værket har ingen titel

Kunstner: Jens Søndergaard

Teknik: olie på lærred

Pris: 30000 kr.

Mål: 1,53*1,18

Nuværende placering: Morsø Gymnasium

Signatur: "Jens Søndergaard" for neden i højre hjørne.

På maleriet ser man to personer, en mand og en kvinde. I venstre side af maleriet ses et bord, hvorpå der står et fad med gule frugter. Ovenover bordet er der et vindue, hvorigennem man kan se grøn natur og klar blå himmel. Kvinden er placeret på det gyldne snit, og hun er derfor meget iøjnfaldende. Hendes ansigt og hår er helt unormalt lyst og blegt, og dette får hende til at virke sygelig og svag. Og hendes hænder er foldede, og kan tolkes som om hun beder til Gud. Hun har vendt ryggen mod vinduet, men kigger ikke på manden.

Manden, der er anbragt ved den ældre kvindes højre side, står oprejst med spredte ben og hænderne ned langs siden. Hans kulør er varmere end den kvindens, og det får ham til at fremstå sund og væstenligt yngre. Mandens tøj er meget mørket og han står med krumme skuldre, mens han kigger ud af vinduet. Vi tror at han er søn af kvinden.

Fælles for begge personer er, at man ikke kan se deres ansigtstræk, ud over at deres mundevige som vender nedad. Maleriet er generalt ikke ret detaljeret, men det får de få detajler (eksempelvis deres mundvige) til at virke mere kraftfulde.

Når man kigger på Søndergaards kunstværk, fornemmer man straks noget trist, da skitseringen af de to personer signalerer noget håbløst og glædeløst. Synsvinklern er neutral, og de to personer kigger hverken på hinanden eller beskueren, derfor vurderer vi at billedet har en lukket komposition. Ligeledes er der heller ingen bevægelse i billedet, så der er tale om en statisk komposition. Søndergaard har stort set heller ikke anvendt overlapning, og dette resulterer i at værket virker "fladt" og det er ligelides svært at vurdere billedets "rum".

Det er et meget karakteristisk Søndergaard billede, i og med at det har et meget ekspressionistisk udtryk, og at rummet er så ubestemmeligt. Søndergaards værker er som sagt meget ekspressionistiske, det vil sige at de udtrykker (en ofte depressiv) følelse.

Farverne virker dystre trods det varme skær, og både de primære og sekundære farver er anvendt. De primære farver er de mest fremtædende, og de får farvevalget til at virker enkelt. Farverne er overvejende varme, men manden virker mørk og trist. Den rød-brune er meget dominerende.

Vi tror, at vinduet symboliserer fremtiden, som manden enten længtes efter, eller stiller sig tvivlende overfor. Kvinden derimod har vendt ryggen mod fremtiden, og dette ser vi som et tydeligt symbol på, at hun er døende, og derfor ikke kommer til at opleve fremtiden.

Som bekendt kan rød være et symbol på magt, og da den mørkerøde/brunlige baggrundsfarve er så fremtrædende kan det betyde, at de er underlagt Guds magt.

Stefanie Emilie Nielsen og Kirsten Mølgaard, 1.b

Billede 4


Ringridning

Malet af: Jens Søndergaard
År: 1948-1949.
Materiale/teknik: olie på lærred
Mål: 1m74cm x 1m98,5cm
Pris: ca. 30.000kr

Motivet er Ryttere på heste, som rider ringridning. På billedet er hestene placeret i en slags cirkel eller en klump, hvor de vender i modsatte retninger af hinanden. De er placeret på kryds, tværs, foran og bagved hinanden, og dette skaber forvirring. Temaet er en slags folkefest, et samlingspunkt.

Billedets baggrund har stor grøn-blå dominans. Hestene skiller sig ud ved at være røde, orange og gule, som er komplementærfarver til grøn og blå. Baggrunden, altså de blå og grønne farver er kolde, hvorimod motiverne har varme farver. Der en enkel hest helt i forgrunden, som er i fokus. Den er stor og sort. Hestene har vidt forskellige farver, hvilket vi tror, fortæller os at folk er forskellige, og at det er okay. Farverne på billedet er glade, livlige og friske, som giver beskueren en positiv følelse. Dog er den sorte hest i forgrunden og de mørke ”skyer” som trækker indover en kontrast til dette.
Søndergaard var en meget ekspressionistisk kunster, og dette billede er og af ekspressionistisk afstamning.
Dette billede blev malet i den tid hvor han havde meget succes med sine evner om kunstner.
Line C, Cecilie og Henriette

onsdag den 24. november 2010

Jens Søndergaard nr. 10.

Jens Søndergaard


  • Billedet har ingen titel.



  • Den er 1m31cm*1m38,5cm



  • Teknikken er olie på lærred


På billedet er fint påklædte mennesker, det er en folkefest og der sker forskellige aktiviteter rundt omkring i landskabet, som er kendt som Sjørring Vold, med dens smukke og kunstige bakker hvor der blev holdt mange folkefester og gymnastikopvisninger. Det er sommer og solen skinner, og græsset er grønt.

Flot farvekontrast og farverne harmonerer med hinanden. Den største del af maleriet er malet grøn, som associerer håb og liv på jorden. Der skabes også grøn- blå dominans. Der skabes rum i billedet, ved at tegne mennesker i forgrunden større end andre elementerne (repoussoir).

Solen er tegnet i det gyldne snit øverst til højre. Når man følger linjen ned, kan man se de vigtigste aktiviteter i billedet fx gymnastikopvisning og boder. Billedet fortæller om glæden i livet, og om at der er nogle få øjeblikke i livet hvor folk kan leve sammen i fred og harmoni, hvor de kan glemme alt, læne sig tilbage og nyde hinandens selskab.

Eks. på det gyldne snit.
Omkring 1900-tallet begyndte Jens Søndergaard at male havbilleder og kystmalerier. Han døde i 1957.



Shushanik Davtyan og Line Dam

Søndergaard 2

  • Kunster: Jens Søndergaard (1895-1957)
  • Teknik: Olie På lærred
  • Mål: 174 cm X 198,5c cm
  • Pris: Købt af Viborgs amtskommune i starten af 1980’erne for ca. 30.000 kr.
  • Nuværende placering: Morsø Gymnasium









Billedet er fra ca. 1950. malet af Jens Søndergaard.

På billedet ser vi en gruppe af mennesker, nyder solnedgang på en sensommeraften, og lytter til harmonika og mundharmonika. De befinder sig på en bakketop ud til vandet hvor solen er på vej ned i horisonten. De sidder eller står op, mens lytter til musikken. En kvinde med to børn står i baggrunden og vender hovedet ud mod det store hav med skibe i horisonten. En lyshåret pige danser foran harmonika spilleren, som sidder ned, mens en anden pige står lidt i baggrunden, og kigger på harmonikaspilleren.

De dominerende farver i billedet er blå og orangerøde. Søndergaard har altså valgt at bruge komplementærfarver. På himlen kan man se, at han har brugt forskellige kontraster i farverne, for at skabe varme og kolde nuancer på himlen. Det forstærker solens virkning på billedet. Billedet bærer præg af længsel. Det kan bl.a. ses på den røde farve men den blå farve udtrykker samtidigt håb, og virker også livsbekræftende. Billedet er ekspressionistisk malet. Det var en malerstil, som var meget fremgangsrig i perioden 1890-1920. Kendetegnet for ekspressionisme er, at udtrykke noget indre altså følelser. Kunstnere har gennem tiden brugt denne stilart, til at udtrykke deres følelser gennem deres malerier. Der er altså ikke gået så meget i detaljer, da det er det indre der udtrykkes.


Personerne på billedet holder sensommerfest. Damen i baggrunden længes efter kærligheden fra hendes mand. Vi tror at børnene ved siden af hende, er hendes børn. Manden der ligger ned, betager pigen som danser, mens pigen der danser, er forelsket i harmonikaspilleren. Kvinden som står lidt i baggrunden af harmonikaspilleren, ser ud til at være trist. Måske fordi hun er ulykkelig forelsket i harmonikaspilleren, eller måske minder musikken hende om en person, hun længes efter. Personerne til højre i billedet er et par. Manden holder om kvinden, og kigger på hende. Han ser dog ikke specielt forelsket ud, eller også er han længselsfuld efter hendes kærlighed til ham. Billedet udtrykker altså Forelskelse, Længsel, fortvivlethed.


Simon, Laust og Henrik 1.A Morsø gymnasium

Søndergaard billede 3


Søndergaardprojektet

• Jens Søndergaard
• Levede fra 1895 til 1957
• Billedet er laver ca. 1950
• Den er 1,37 meter * 1.505 meter
• Olie på lærred

• Motiv: Båd, mennesker og hav.

• Der er 3 gruppe mennesker, 1 gruppe i forgrunden og 2 grupper i mellemgrunden. Grupperne er samlet indbyrdes, dvs. at alle gruppens medlemmer står samlet.

• Naturens forskellighed, længsel for at komme ud og sejle.

• Mændene i forgrunden er meget forskellige, den ene kigger (søger) mod de lyse (venstre), imens den anden kigger (søger) mod det mørke. (højre)

Billedets farver

• Farverne er meget realistiske til virkeligheden. Farven blå dominerer kraftigt. 2 to grupper længst væk i billedet, modstræber hinanden, ved at være lys og mørke farver.

• Billedet er med kolde farver over hele billedet, det kan give os en følelse af længsel og afstand til motivet.
  • Det bliver mere og mere mørkt jo længere til højere du kommer i billedet.

Jens Søndergaard

• Jens Søndergaards stil er ekspressionistisk, men derudover er han svær at placere i en bestemt kategori på grund af hans særpræg. Han bliver ofte sammenlignet med ekspressionisten Edvard Munch, samt Emil Nolde og Van Gogh.

• Jens Søndergaard er meget kendt for at få sin inspiration fra Jylland, og der kan vores billede sagtens sættes ind under, måske her omkrig Limfjorden.

Jens Søndergaard 5


Billedet er malet i 1950.
Str. på billedet er 173 cm*198,5 cm.
Teknikken er olie på lærred.
Mennesker, hav og solnedgang.

Man ser billedet oppe fra en klit. Der er en strand, hvor der er mennesker der går nede i sandet, som går tæt og nogle der står oppe på en klit, to der holder om hinanden og en der står alene. De ser på en solnedgang og havets bølger. Man kan begynde at se månen komme frem. Dem nede på stranden er længere væk i billedet end dem oppe på klitten.
Temaet er forelskelse og man kan se romantikken i billedet.
Havet er malet hvor farven blå bliver mere og mere blå desto længere man kommer ud.
Farverne er nedtonet så man kan fornemme at det er sidst på dagen.
Farven blå dominerer meget i billedet, men ved at der nogle varme farver i billedet gør billedet livagtigt.
Det er et meget livsbekræftende billede.
Jens Søndergaard er ekspressionist.
I 1935 begynder Jens Søndergaard med ”lysmaleriet” og det forsatte han med til sin død i 1957. I denne periode kom der også flere personer med på malerierne.



Sanne Holm &
Anne Damgaard


Søndergaard nr. 9

Maleriet er malet af Jens Søndergaard. Det har ingen titel, men er malet i 1947-48. Det er olie på lærred, og måler 1,38 meter * 1,50 meter. Prisen for værket ligger på cirka 30.000 kroner.

På billedet kan man se fire kvinder. Tre af dem sidder ned, mens den sidste står op. Bag dem er der grøn natur og en meget blå himmel. Der er tre generationer på billedet, og kvinden til venstre er den yngste, mens kvinden til højre er den ældste. De to i midten er fra samme generation, da de udseendemæssigt ligner hinanden.

Kvinde nummer 1:
Kvinden har en orange kjole med gult mønster på. Hun har gult kort hår, et gulligt skær i hendes hud og gule øjne. Hendes ansigt er meget udtryksløst, og der er ikke malet nogen ansigtsformer. Hendes hænder ligger i skødet på hende, og det er som om hun er nervøs eller utilpas.

Kvinde nummer 2:
Kvinden har en rød lang kjole på, og den røde farve løber ned i det grønne græs. Hendes hænder er meget hvide, og det er som om de er knuget sammen. Hendes ansigt er meget mørkt og der er ikke rigtig nogen former. Hendes øjne er mørke og utydelige og hendes hår er kort og grønt. Der er et eller andet ved hende der er mystisk, da hun er den eneste der står op, og at den røde farve løber ned i det grønne græs, som om hun bløder. Hendes øjne er den samme blå som himlen bagved hende, og derfor står hendes øjne ikke ud. Hun har kun ét ben, og man kan se på hende, at hun hælder en lille smule til den side.

Kvinde nummer 3:
Hun har en rød og grøn-hvid farvet kjole på. Hendes hår er mørkebrunt, hendes ansigt er grønligt og hendes øjne er sorte. Hendes mund er orange, og hun er dén man kan se munden tydeligst på. Hun sidder lidt foroverbøjet, sidder med krydsede ben og virker dyster.

Kvinde nummer 4:
Hun er iført en sort/mørkeblå kjole, som minder om en præstekjole med et hvidt bånd om halsen. Hun er den der ser ældst ud af alle figuranterne. Hendes hænder ligger i skødet, og hun ligner en meget bedrøvet, syg, gammel kvinde. Hendes hår er hvidt, og ansigtet er helt lyserødt med mange rynker i. Hendes skuldre er trukket op til hovedet. Hun er den eneste der sidder på en synlig stol.

Natur:
Bag de 4 damer er grøn natur og lyseblå himmel. I venstre side af billedet ved kvinde nr. 1, er omgivelserne lyse og friske i farverne, som symboliser liv og ungdom. Jo længere man kommer til højre i billedet, jo mørkere og mere dystre bliver omgivelserne. Naturen symboliser livets gang i forhold til årstiderne. 

- Sofie og Lotte

Søndergaard 1 (Kirkegængere)



Titel: Kirkegængere
Maler: Jens Søndergaard
Årstal: 1950-51
Mål: 18,5cm x 29cm
Teknik: Olie på lærred

Beskrivelse:



På maleriet ses fire sortklædte mennesker. En af personerne står helt tilbage i baggrunden, mens de tre andre står i forgrunden. Ved at der er så stor afstand mellem personen i baggrunden og personerne i forgrunden giver et meget rumligt billede. De tre personer i forgrunden står meget adskilt og er på vej ud af billedet i hver sin retning og på vej væk fra kirken, som er placeret i baggrunden mellem himlen og jorden.
Billedet har en meget dyster stemning idet at farverne er meget mørke og det gør at personerne virker mere enlige og fattige. Det virker som om de tre personer er på vej væk fra livet, da de er på vej væk fra kirken, som måske er deres alles holdepunkt. Kirken er også det eneste som lyser op i maleriet, så man får en følelse af at det er kirken som lyser op i personernes liv.
Kirken har altid spillet en væsentlig rolle i Søndergaards billeder og det gør det også i dette maleri, fordi den er placeret på jorden, men har en forbindelse til himlen. Dermed fremhæver han religionen i maleriet. Faktisk kan man se at kirken har haft et tårn til at starte med, men kirken er blevet mindre og tårnet malet over med den blå himmel. Det er ikke kun kirken som er blevet udviklet i maleriet, for de tre personer i forgrunden var placeret anderledes og deres første placering kan ses gennem det sidste lag maling.


Gurgen & Jacob fra 1.A

mandag den 22. november 2010

Lars Scheibel

Maleriet af tidligere rektor, Lars Scheibel, er udført af kunstneren Jens Kidmose i 1995.
Lars Scheibel var rektor 1988-1995 og efterfulgte Knud Hansen.
Portrættet er markant anderledes i stil/udtryk end de tidligere udførte rektorportrætter. Måske derfor gav det anledning til en del debat efter afsløringen.
Jens Kidmose er uddannet på Det jyske kunstakademi og er bosiddende på Mors. Jens Kidmose er repræsenteret i Morsø Kunstforenings samling.

Anders Bach Jensen

Billedet af tidligere rektor, Anders Bach Jensen, er udført af Sarah Alice Thorsen i 2003.
Anders Bach Jensen blev udnævnt til rektor efter Lars Scheibel og var rektor 1995-2002.
Anders Bach Jensen er i dag rektor på Hasseris Gymnasium.
Sarah Alice Thorsen har også portrætteret tidligere rektor Knud Hansen. Dette portræt hænger på lærerværelset.

mandag den 15. november 2010

Preben Wölck

Preben Wölck (f. 1925 d. 2001) "Og vandet blev roligt". Maleri fra 1968. Olie på lærred. 80*99 cm. Titlen er malet bagpå lærredet.
Maleriet er fra Wölcks "produktive" periode.
Knud Sørensen har skrevet en pjece om maleren i anledning af Morsø Kunstforenings retrospektive udstilling 2003.
Læs mere om udstillingen og se en række af Wölcks værker.

Værket hænger på rektors kontor.

Sarah Alice Thorsen

Keramikfad af Sarah Alice Thorsen. Udført 1989.
Sarah Alice Thorsen har desuden malet to rektorportrætter: Knud Hansen og Anders Bach Jensen.

fredag den 12. november 2010

Jens Chr. Jacobsen


Jens Chr. Jacobsens vinterbillede fra Flade Klit på Nordmors er malet i 1989.
Billedet er udlånt af Morsø Kunstforening.
Jens Chr. Jacobsen er uddannet på akademiet i Kbh., men haft hele sin kunstnerkarriere på Mors, hvorfra han også stammer.
JCJ's typiske motiv er landskaberne på Nordmors og han foretrækker det lille billedformat. Stilen er impressionistisk med vægt på komposition og billedflade. Det hele med tydelig inspiration af det specielle landskabs linjer.

torsdag den 23. september 2010

Rektor Knud Hansen

Knud Hansen var Morsø Gymnasiums rektor fra 1971 til 1988.
Født 1926 i Åker, Bornholm. Student fra Rønne 1943. Cand. mag. i fransk og dansk. Kund Hansen kom til Morsø Gymnasium i 1952 og tjente skolen både som underviser og administrator frem til 1988.
Maleriet er udført af Sarah Alice Thorsen 1988.

onsdag den 22. september 2010

Rektor Kristen Brudsig

Kristen Brudsig var rektor fra 1948 til 1971.

Født 1901 i København og dø 1986 i Nykøbing. Student fra Ribe Katedralskole 1919. Cand. mag. i matematik, fysik, kemi og astronomi.
Kristen Brudsig var ansag ved gymnasier på Sjælland: Høng, Herlufsholm Skole, Slagelse, inden han i 1948 kom til Nykøbing M. som skolens anden rektor; et arbejde han fortsatte indtil pensioneringen i 1971.
Kristen Brudsig havde ud over sklen en lang række udadrettede aktiviteter. Den kan bl.a. nævnes, at han var medlem af byrådet i både Slagelse (1943-48) og Nykøbing M. (1950-66) for de konservative. Endvidere var han interesseret i lokalhistorie, hvilket medførte, at han efter sin afgang som rektor var daglig leder af det lokalhistoriske arkiv indtil 1980.
Maleriet af Brudsig er udført af Poul Henrik 1966.

Rektor Sikjær

Søren Sikjær var fra 1941 Nykøbing Mors kommunale gymnasiums første rektor.


Født 1904 i Vildbjerg og død 1983 i København. Student 1924 fra Th. Langs Skole i Silkeborg. Cand. mag. i fysik, kemi og matematik. Underviste efter embedseksamen på en række skoler i hovedstadsområdet.


Efter syv år som rektor i Nykøbing, vendte han tilbage til hovedstaden som rektor for Vestre Borgerdydskole. Han sluttede sin erhvervsaktive indsats som professor i fysik ved Danmarks Lærerhøjskole fra 1960 til 1972.
Maleriet af Søren Sikjær er udført af Svend Pedersen i 1951.
Maleriet ejes af Morsø Gymnasium.

mandag den 13. september 2010

Frank Rubin

Billedet på Helges kontor er et stykke grafik (farvelitografi) af Frank Rubin (f. 1918) fra 1968.

Læs mere om kunstneren i Den store danske encyklopædi.
Læs noget om Frank Rubins metode (fra Galleri GL)

Lars S. skriver om Rubin.


Billedet tilhører Morsø Gymnasium.
Rubins stil minder om Asger Jorn og Carl Henning Pedersen - dvs. ekspressiv modernisme med figurative elementer i form af menneske og dyrelignende figurer. Fladen er det væsentlige, mere end billedrummet. Farvevalget er ekspressivt med farvekontraster (gul-blå, rød-grøn).

torsdag den 2. september 2010

Vivian Rose

Vivian Rose (1945-
”1.-4-maj” 9 linoleumssnit. 1969 . Kontakt-happening i Teknisk skole. 1969.
(desuden findes mappe med div. Plakater og et teksthefte fra begivenheden)

1. Vivian Rose, linoleumssnit (51x70/33x26)









2. Leif Hjernø ,linoleumssnit (51x70/22x35)













3. Kresten Bjørnkær (51x70/33x27)










4. Jørgen C. Rasmussen, linoleumssnit (51x70/21x24)



onsdag den 1. september 2010

Ole Sporring

Ole Sporring (1941-
Can I help you. Maleri. 2000-2001.
Maleri på lærred. Legetøjs mobiltelefon en del af værket.

Erhvervet 2001 af Morsø Kunstforening. Udstilling i Palæet juli 2001. Udlånt Gymnasiet.
Ole Sporring er født i Kbh. men opvokset i Nykøbing Mors. Han er uddannet på Det Kgl. Kunstakademi, hvor han også har været professor i en årrække.

Richard Lloyd

Richard Lloyd. (1960-

(Uden titel). Maleri. (227x175)

Gave fra kunstneren, 2008.
Richard Lloyd boede en årrække på Sydmors, men er nu bosat i England.
Morsø Kunstforening ejer en række større værker af Richard Lloyd. Værkerne er deponeret, bl.a. på Morsø Gymnasium.
Værkerne er opbygget med bemalede papirlag af bl.a. gamle kort.

Richard Lloyd skriver selv om værkerne:
Richard Lloyds kortmalerier fra 1997-99.
Disse malerier begyndte at tage form, efter at jeg havde modtaget to kasser, en med gamle engelske generalstabskort, og en med gamle skoleatlasser. Hver på sin måde appellerede de til min almene interesse for kort og specielt til ønsket om at bruge dem som en bestanddel af maleriets tekstur, som en del af det i disse billeder anvendte malersprog, hvilket var det, der først satte projektet i gang.

Jeg begyndte med opklæbe kort og sider fra atlasserne med harelim, der også brugtes til at forsegle dem, så jeg kunne anvende en blanding af oliemaling og almindelig husmaling, som jeg først hældte på og ved en senere lejlighed penslede ind som billedet udviklede sig.

En central beslutning var det at arbejde både med de stoflige folder i landkortene, med længde- og breddegraderne og de enkelte siders struktur og mønster. Dette åbnede muligheden for at lade et slags gradnet spille en rolle, også i de tilfælde, hvor arbejdet med billederne krævede, at det måtte tillempes eller ganske ændres.

De fleste at billederne er tydeligvis malerier på kort snarere end kort med malerier på, men udgør alligevel en fælles enhed, en tilsigtet, lidt ujævn helhed, der skyldes kortenes forskellige, indre væsen. Dette gjorde arbejdet med billederne til en rejse, hvorunder jeg forsøgte at indfange og udnytte nogle at de processer, der opstod under det dynamiske samspil mellem kortenes fastlagte
verden og malerkunstens mulige udtryksformer.

Jes Fomsgaard

Jes Fomsgaard. "Narrowgate". 1999.
Indkøb af Statens Kunstfond 2000.
Acryl/olie på plade. 120 x 210 cm.
Værdi 40.000 kr.
Læs mere om Jes Fomsgaard.

Claus Egemose

Colourteam. 2000.

Autolak på aluminium. 177 x 100 cm.
Indkøbt af Statens Kunstfond 2001.
Deponeret på Morsø Gymnasium 2002.
Værdi 18.000 kr.
Læs mere om kunstneren.


Colourteam. 2000

Maling på metalplade. 100 x 162 cm.

Indkøbt af Statens Kunstfond 2001.
Deponeret på Morsø Gymnasium 2002.

Værdi 26.000 kr.

Hans Tyrrestrup



Hans Tyrrestrup f. 1944


Fire billeder med titlen Chr. IV. Billederne er malet 1989 og udstillet i Rundetårn.
Kunstneren udstillede de fire malerier i Morsø Kunstforening marts 1990. Malerier er nu deponeret permanent i Morsø Kunstforenings samling.

Hans Tyrrestrups CV